Dijital Ağlar Yazı Dizisi 1. Sezon
Bölüm 3 – Hangi Kuşak Teknolojiden Çok Korkuyor – Teknolojide XYZ Kuşağı
Biliyor musun XYZ’yi en son lise de matematik dersinde görmüştüm. Şimdilerde kullandığım videografik (AE, PR PRO vs.*) programlarında mevcutken yine bugünlerde herkesin dilinde olan XYZ kuşaklarının bir problemine dikkatleri çekmek istiyorum. Eskiden bazı problemler kuşaktan kuşağa aşılırken şimdilerde eski kuşakların büyük korkusu haline gelen “teknoloji”.
Aslında teknoloji, hayatı kolaylaştıran dijital ve dijital olmayan tüm ürün ve hizmetlerin genel adıdır. Buna rağmen Y ve Z kuşağının büyük bir kesimi teknolojinden çok korkuyor. Hatta o kadar korkuyorlar ki yeni teknolojik cihazları ve uygulamaları kullanmıyorlar bile. Bir kısmında Facebook uygulaması kullandığı için kendini hacker sanıyor 😂🤣😂 Ama komik dostum.
Peki bu korku nereden ve neden geliyor?
Bunu ilk devlet dairesinde fark ettim. Çoğu kişi Whatsapp ve benzeri uygulamaları kullanmazken, bazı dosyaları e-posta haricinde CD 💿 veya DVD’ye 📀 koyup getirdiklerini gördüm ve defalarca duygum. Evet güldüm 😂 ve hatta disketle 💾 de getirebilirler espirileri yaptık. Burada elbette kimseyle dalga geçmiyoruz ama CD yani veya DVD (disketleri saymıyorum bile) neden bunlara bağlı kalıyorlar ki! O zaman ilk çıktığında o kolaydı fakat şimdi daha hızlı ve kolay araç ve hizmetler varken; biz Türk insanları bazı kural, yargı ve bildiklerimizden vazgeçmiyoruz veya geçmek istemiyoruz.
Vazgeçmemek aslında yeni teknoloji ve hizmetlere uzak durmanın en büyük korkusudur. “Ya yapamazsam, daha zorsa veya başına iş almak istemiyorum” gibi tabilerle oluşturulan ön yargılar yeni teknoloji ve hizmetleri kullanmamanın en büyük bahanelerini maalesef oluşturuyor. Aslında bu ön yargılara biraz ara verenler şu an dokunmak telefonlarından istediği zaman YouTube istediği zaman Whatsapp mesaj uygulamasını rahatlıla kullanıyorlar.
Bazen bir işten kaçmak o vazifeden korktuğunuz anlamına da gelmez. O vazifeyi üzerinize almaktan veya sen biliyorsun cümlelerinden kaçmak isteyenler elbetteki var. Peki bu davranışın kime ne faydası var. Tabi ki hiç kimseye aksine kendinize zarar etmiş olursunuz. Elbetteki her işi yapmak veya her işi bilmek zorunda değilsiniz. Fakat hem size hem başkasına fayda verecek -kendi işinizi ve hayatınız ile alakalı olmak kaydıyla- yeni gelişmeleri bilmek, gerektiğinde kullanabilmek sizi bazen bir kaç level üste atarken, yaşamınızı kolaylaştırarak zamandan ve mekadan tasarrufta sağlayabilirsiniz.
Korkunun Ecele Faydası Yok(**)
Sonuç olarak ister X kuşağı olun, ister Y kuşak, istersenizde Z kuşağı olun. “Korkunun ecele faydası yok” sözünden; korkmak, sizi 21.yy ve teknolojiden soyutlayamaz. Teknolojinin kuşakları kimi zaman bellimize kimi zaman kolumuza kimi zaman hayatınızıda büyük etki etmiştir. Eğer şu an bellin ağrıyorsa bunun için hastaneye gidip röntgen teknolojisinden yararalanabilirsiniz. Belini açıkta tutma soğuk havalarda terletme. Yoksa sen teknolojiden ne kadar kaçmakta istesen o seni yanına çağıracaktır. En kötü araç kullanıyorsan işte bu da bir teknoloji. Kullanmak istemeyenler adını tarihe yazdı.
Bölüm Sonu – – –
Bu tarz hadiselerle hiç karşılaştınız mı? Düşüncelerinizi yorum kısmına yazmanızı ve gelecek bölümde neler hangi konulara değinilmesini istediğinizi yazabilir misiniz?
Önceki Bölümler:
Dijital Ağlar Yazı Dizisi 1. Sezon Bölüm 1 – Pilot Bölüm
Dipnotlar———————————
*AE, PR PRO : Adobe After Effects, Premier Pro
**Korkunun Ecele Faydası Yoktur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir?
Beklenmedik ve olağan durumlarda korku hissi oldukça normaldir. Buna karşılık insanın hissettiği korku kendisini esir almamalıdır. Gereksiz olan korkular insanları dirençsiz ve çekingen yapmaktadır. İnsan yalnızca korkmak ile kendisine gelecek olan bir zararın önüne geçemez, olacak olan her şey olur. Bu nedenle boşuna korkmak yersizdir.
Instagram’a Derleme “Blend” Özelliği Geldi
Instagram Tuhaf Yeni Özellikleri
Instagram Neden Kapatıldı?
X’de İş İlanı Nasıl Yayınlanır ve İş İlanı Profilde Nasıl Gösterilir?
Apple Zekası iOS 18 ve Gelecek
Ethereum ETF Başvurusu Onaylandı