İlk bölümüne katıldığımız Yapay Zeka Zirvesinde bankacılık ve yapay zeka konusunda önemli notlar aldık. BTK tarafından düzenlenen Yapay Zeka Zirvesi‘nde öncelikle BTK akademi tarafından yapılan online dersler ve diğer önemli faaliyetler anlatıldı. Notları sizinle paylaşacağım birazdan ama önce Yapay Zeka Zirvesi 2024’te neler yaşandı kimler ne dedi özet olarak aktaralım.
BTK Kurul Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu:
“5G teknolojisinin yapay zekasız bir anlamı olmayacağını” ifade etti.
YÖK Başkanı Erol Özvar:
“Yapay Zekanın Yüksek Öğretim de ciddi etkileri var ve bu konuda çalışmalar devam ediyor. Yapay zeka lisans programları açılması için çalışmalar sürüyor. BTK akademi dersleri YÖK ders müfredatına girecek. Hem online hem de yeni dersler açılacak.”
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu:
“Dördüncü sanayi ve teknoloji dönemi artık kaçırmak istemiyoruz ve yapay zeka ile birlikte bunu en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlıyoruz.” Ayrıca Bakan X’gönderisinde “Her şeyin birbiriyle iletişim halinde kalacağı dünyanın yakıtının “veri”, motorunun “yapay zeka”, yollarının “mobil iletişim şebekeleri” olacağı anlayışıyla dijital dönüşüm yolculuğumuzda güçlü ve kararlı adımlarla ilerliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Güzel Gelişme
BTK akademi ile Yüksek Öğretim Kurumu yeni bir iş birliği imzalandı. Yapay Zeka ilgili üniversitelerce programlar açılacak ve ders kredileri eklenecek. Ayrıca BTK Akademi online dersleri böylece YÖK’ün müfredatına dahil olmuş oldu. Yapay Zekâ Zirvesi, BTK ve Yükseköğretim Kurulu arasında düzenlenen protokol imza töreni sonrasında bankacılık, savunma sanayi ve telekomünikasyon sektörü özelinde yapay zekanın değerlendirildiği panel oturumlarının ardından sona erdi.
Yapay Zeka Bölümünden Aldığımız Notlar ve Çıkardığımız Bütünleşikler
Yapay zeka sitelerine girip bir şeyler sormanın ötesinde yeni “Yapay Zeka Dil Modelleri” geliştirilmesi vurgulandı. Öncelik “Fikir”. Eğer Yapay Zeka alanında kendinizi gelişmek istiyorsanız öncelikle bir “Fikir” geliştirin. Peki fikir birlikte yapay zeka kapsamında sırasıyla ve bütünleşik olarak neler yapmalısınız:
- “Fikir bulun” evet her şey bir düşünce ile başlar.
- Fikrinizin amacı ve sonuç odaklı yani çözüm olması gerekiyor. Örneğin geliştireceğiniz yapay zeka insanlara veya kendinize nasıl hizmetler ve faydalar sağlayacağını belirleyip şekilendirin.
- Fikirinizi şekilendirdiniz fakat sonra Yapay zekaya nerden başlayacağınızı belirleyin.
- Yapay zekaya doğru ve belirleyeceğiniz algoritmalar ile mükemmel bir dil modeline dönüştürebilirsiniz.
- Yapay zekaların mazotu “veridir.” O yüzden veri akışını nasıl sağlayacağınızı belirlemelisiniz.
- En temelde yatan kodlama, yazılım en az bir veya 2 dilini bilmeniz gerekiyor.
- Matematik, veri toplama, okuma ve anlamlandırma konularında bilgiye sahip olmalısınız.
- Elbetteki her şeyi tek başınıza yapamazsınız ama en azından bir alanda uzmanlaşıp diğer alanlarda azami bilgilere sahip olmalısınız.
- Okul aradaşlarınız veya online arkadaşlarınız ile ekip oluşturup yapay zeka robotları oluşturabilirsiniz.
- Bot oluşturun, programla yapın, uygulama geliştirin veya bunlardan birini ekibinizle oluşturun.
- Yolda yaşacağınız sıkıntılar size yapay zeka yolunda büyük tecrübeler ile bilgi birikimler sunacaktır.
- Gelecekte veya mevcut yapay zekanızın “Üretken Yapay Zeka” olması büyük önem arz ediyor. Sadece belirli şeyleri yapıyorsa bu zaten yapay zeka olmaktan çok hesap makinesidir. 2×2=4 . Ama 2’lerin nerden geldiği, nasıl geldiği ve sonuç olarak anlamlı neler çıkarabilirse işte bu verilerden yararlanan “Üretken Yapay Zeka” olur.
Yapay zeka geliştirmek ister miydiniz?
Instagram’a Derleme “Blend” Özelliği Geldi
Instagram Tuhaf Yeni Özellikleri
Instagram Neden Kapatıldı?
X’de İş İlanı Nasıl Yayınlanır ve İş İlanı Profilde Nasıl Gösterilir?
Apple Zekası iOS 18 ve Gelecek
Ethereum ETF Başvurusu Onaylandı